Wat gebeurd er met de hond in de trimsalon?

By 10 maart 2018Honden

Elke trimmer heeft zo zijn of haar eigen manier van werken. Ik leg graag nader uit wat mijn werkwijze in de trimsalon is en waarom ik dit op deze manier doe.

Wassen

Het wassen van de hond is een belangrijk onderdeel van de trimbehandeling. Alleen een schone vacht kan goed bewerkt worden. De honden worden maar liefst twee keer gewassen in bad. De eerste keer wordt het ergste vuil verwijderd, de tweede keer wordt de hond pas echt goed schoon. De shampoo sopt dan ook veel lekkerder door de vacht. Tijdens het wassen krijgt de shampoo ook even de tijd om goed in te trekken.
Ontwol honden staan maar liefst een half uur in bad. De shamppo moet bij ontwolhonden goed intrekken. Hierdoor laat namelijk de onderwol veel beter los.

Föhnen

Na het wassen wordt de hond goed afgedroogd met handdoeken, daarna mag de hond droog geföhnt worden. Het föhnen gebeurd in de meeste gevallen met een waterblazer. De waterblazer blaast met een krachtige straal de vacht droog. Tijdens het droogblazen krijgt de hond zachte oorbescherming op. Deze dept het geluid aanzienelijk en maakt het drogen prettiger voor de hond.
Bij ontwol honden wordt de vacht niet alleen droog geblazen, maar wordt vooral de losse onderwol verwijderd. De luchtstraal zorgt ervoor dat het onderwol de vacht verlaat. Deze manier van ontwollen is zeer vriendelijk voor de huid en de vacht. Borstelen kan namelijk invloed hebben op de huid en vacht.

Verdere trimbehandeling

Wanneer de hond droog is kan het echte werk beginnen. De hond wordt goed geborsteld en gekamd, zodat er geen klitten meer aanwezig zijn. Pas dan kan de hond mooi geknipt worden.
Wanneer een hond geschoren moet worden, gebeurd dit in twee delen. Voor het wassen wordt er alvast voorgeschoren. De hond wordt hierbij al in model geschoren. Het is belangrijk dat een hond met klitten voor het wassen wordt geschoren. Het vuil kan namelijk in de klitten blijven hangen en het drogen van de vacht duurt langer. Na het wassen en föhnen wordt de hond pas echt mooi geschoren. Na het scheren kan de hond verder afgewerkt worden.

Wat gebeurd er nog meer?

Tijdens de trimhandeling wordt de hond goed gecontroleerd. Zo worden ook indien nodig de nagels geknipt en de oren uitgeplukt.
Uiteraard wordt de hond tijdens zijn trimbehandeling uitbundig geknuffeld.