Castratenvacht bij honden, verandering van de vacht na castratie

By 12 maart 2018Honden

Een castratenvacht kan voor komen bij honden die gecastreerd zijn, dit zien we bij zowel reuen als teven. Door het castreren wordt de hormoonhuishouding op zijn kop gezet en dit kan nare gevolgen hebben voor de vacht van de hond.

Hoe ziet het eruit?

Bij castratenvacht zien we vaak dat de mooie gladde vacht verandert is in wilde krullen. Bij kortharige honden kan juist de vacht wolliger worden. De vacht is soms ook doffer als voorheen. Bij veel rassen ziet de vacht er lelijk en ontploft uit.

Gevolgen

De hond kan extreem verharen het hele jaar door of juist helemaal niet meer verharen met alle gevolgen indien. De vacht wordt vaak zwaarder, vetter en vervilt sneller.

Wanneer door castratie de onderwol niet meer goed los komt kan dit nare gevolgen hebben. De vacht kan compleet vervilten en er kunnen hotspots onstaat doordat de huid niet meer goed kan ademen. Hotspots kunnen voor irritatie zorgen waardoor de hond gaat krabben en likken. Dit kan er weer voor zorgen dat de plek gaat onsteken.

In de trimsalon

Helaas zijn deze zware vachten vaak niet mooi te behandelen en is de tondeuse vaak de oplossing. Dit ziet er uiteraard niet zo mooi uit als een geknipte hond. Voor de trimmers kan een castratenvacht een enorme klus zijn. De tondeuse komt vaak moeilijk door de vette castratenvacht heen en de scheerkoppen worden hierdoor snel bot. Veel trimsalons rekenen daarom meer voor een hond met een castratenvacht. Het kost namelijk veel meer tijd en het gaat ten koste van de materialen.

Kiezen voor castratie?

Denk er goed over na of je wel de hond wil laten castreren. Moet de hond gecastreerd worden vanwege gezondheidsredenen, dan zit er niks anders op. Vaak willen mensen hun hond laten castreren zodat de hond rustiger wordt, maar vaak heeft castratie helemaal geen invloed hierop. Castratie verhelpt alleen hormonale gedragingen, zoals rijgedrag.